úterý 11. dubna 2017

Horúce vývozné produkty z francúzskych trávnikov (19)

Po LUCAS Digne prichádza v našom seriáli o francúzskych talentoch na rad víťaz čitateľského hlasovania o najzaujímavejšieho stopéra Samuel Umtiti.Tento lyonský univerzál sa po trochu vachrlatých začiatkoch vo veľkom futbale rýchlo oklepal a dnes už platia za jednu z opôr ambiciózneho tímu.
Samuel Umtiti (Olympique Lyon)
< br> Vek: 20 rokov (14.11.1993)
Pozícia: stopér / ľavý bek
Zmluva: do 30.06.2017
Odhadovaná cena: 7-12 miliónov Eur
Keď Samuel Umtiti začiatkom minulého leta zdvíhal nad hlavu pohár pre majstra sveta v kategórii U-20, bol to poriadny zlom - jeho profesionálny počiatky v drese Lyonu totiž mali k ideálu veľa, veľmi ďaleko.Vytrvalosť, obrovská vôľa na sebe pracovať a najmä neoddiskutovateľný talent však sympatickému obrancovia pomohli behom dvoch rokov uraziť veľký kus cesty, na konci ktorej podľa všetkého stojí dokor án otvorené dvere k sláve. Teda minimálne v očiach tých, ktorí dokážu oceniť jeho schopnosti, na prvý pohľad takmer neviditeľné. Ale nepredbiehajme ..
Hoci sa Umtiti narodil v Yaoundé, hlavnom meste Kamerunu, jeho futbalová kariéra je od počiatkov spätá s lyonským Olympique.Do tamojšej akadémie nastúpil v siedmich rokoch a v roku 2009 už debutoval v drese reprezentačnej sedemnástky; od tej doby prešiel všetkými vekovými úrovňami, v zlatom tureckom výbere bol súčasťou stoperské dvojica s Kurt Zouma, a momentálne je na súpiske U-21.V trikote Les Gones mal však jeho štart k optimálnej situácii ďaleko - Lyon sa na jar 2012 stretával s obrovskými problémami v obranných radoch, takže vtedy osemnásťročný univerzál preskočil "oťukávací" obdobie a vpadnul rovnými noha priamo do základnej zostavy.
Táto nezávideniahodná pozícia a obrovská zodpovednosť mladému borci pochopiteľne zväzovali nohy, ale poriadna letná príprava nakoniec urobila svoje a do sezóny 2012/13 už nastúpil úplne iný Umtiti, vyzretejší a sebavedomejší.Prvý rok a pol svojej profesionálnej kariéry zaskakoval v stredu obrany aj na jej ľavom kraji, tento rok sa však Lyonu podarilo naľavo angažovať skúseného harcovníkov Henriho Bédima, čo šikovnému odchovanci určilo pevnú pozíciu stopéra. Je to skutočne raketový vzostup - od Umtitiho debutu uplynulo len niečo málo cez dva roky, ale po celú tú dobu tvoria pevnú súčasť lyonskej defenzívne vozby.Jeho najväčším konkurentom v boji o štartovej jedenástku tak zostáva zlobivý stehenný sval, ktorý sa za uplynulý rok pripomenul už trikrát (a je otázkou, či je takto rýchly prechod pre ďalší vývoj mladého tela práve ideálne).
Na rozdiel od rady moderných defenzívnych univerzálov je Umtiti prakticky nepoužiteľný v útočnej činnosti, doteraz nezaznamenal jedinú asistenciu a tých pár gólov z jeho st rany padlo skôr súhrou náhod než po nejakej technickej paráde.Je preto ironické, že sa rade fanúšikov pri vyslovení jeho mena vybaví v prvom rade nádherný volej z zápasu minuloročnej Európskej ligy proti Tottenhamu; gól to bol bezpochyby famózny (ako svedčí video na konci článku), ale Umtitiho prednosti ležia úplne inde.
Ak by sme mali hru levonohého futbalistu charakterizovať jedným slovom, bude to obozretnosť. Kamerunský rodák pôsobí dojmom, ako by pre neho súperovho polovica ihriska ani neexistovala; bráni si zverené územie, nepoľavuje v sústredení a vôbec najradšej tieňuje svojho útočníka a drží sa ho ako kliešť.Ak Lyon potrebuje nasadiť muža na osobnú obranu, je Umtiti ideálnou voľbou - od zvereného hráča sa nehne ani o piaď, čo mu získava veľké množstvo bodov pri štandardných situáciách. Tieto jeho atribúty však skvele vynikajú aj pri zónovom bránení; väčšinu zápasu sa drží vzadu, strá ži posledný líniu, nevybíhá a na smrť nerád riskuje.
Je takmer nemožné nachytať Umtitiho mimo predpísané postavenie, a jeho prítomnosť tak dáva ostatným voľnejšiu ruku pri útočení s tým, že keby išlo do tuhého, mladý stopér nebezpečenstvo takmer iste uhasí.Počas svojej krátkej kariéry sa stihol stať majstrom v čistom odoberanie lopty, jeho zákroky bývajú chirurgicky presné a načasované na ideálny okamih. Ak je potrebné upokojiť situáciu a odpratať loptu, na Umtitiho jednoduché, účelné riešenie sa dá spoľahnúť takmer vždy. Vďaka svojmu "vyčkávacímu" štýlu hry sa príliš nepúšťa ani do pressingu, naopak necháva útočníkov hrať až do chvíle, kedy je potrebné zasiahnuť; potom koná. Vďaka jeho silné, atletické postave a přemýšlivému, trpezlivému štýlu hry je nesmierne ťažké cez neho prejsť ..
..pokud teda nejde o príliš zbrklo situácii.Jednou z Umtitiho slabín, ako si bolestivo u vedomil každý, kto ho videl v jeho začiatkoch, je tendencia zmätkovať pod tlakom; aj preto si radšej stráži svoje miesto hlboko v poli, až takmer pred brankárom. Aby bola jeho hra stopercentne účinná, potrebuje mať absolútny prehľad a kontrolu nad situáciou; v riešení krízových okamihov má ešte stále rezervy (hoci tento rok je na ňom v tomto ohľade vidieť výrazné zlepšenie).Bonusom je potom viac než slušná hra hlavou - Umtitiho výška je síce iba 181 centimetrov, ale disponuje perfektným výskokom, čo z neho v spojení s už spomínaným citom pre načasovanie robí istotu vo vzdušných dueloch.
Vôbec najväčší jeho slabinou , na ktorej odstránenie síce lyonský odchovanec pracuje, ale zrejme nikdy to nedotiahne na elitnej úroveň, je hra s loptou. Dáva to zmysel - ak Umtiti hrá dobre, spoznáte to tak, že okrem odoberanie lôpt útočníkom, ktorým sa podarilo prebiť sa až k nemu, nie je v zápase prakticky vidieť.Dok onca aj na ľavom beků zostáva stopercentne defenzívnym hráčom; útočiť po lajne nemôže, pretože mu úplne chýba jemný cit pre techniku. Jeho prihrávky majú charakter posúvanie lopty na najbližšieho kolegu, a ak to nie je možné, lietajú jeho pasy často iba nazdařbůh dopredu. S balónom na kopačkách je navyše pomerne pomalý, čo vysiela jasný signál: od kreativity je na ihrisku zvyšných 9 hráčov, Umtitiho úlohou je zabezpečiť, aby vzadu všetko šlapalo ako hodinky. Jeho herný vývoj naznačuje, že kráča správnym smerom.

Žádné komentáře:

Okomentovat